Listeria

Listeria monocytogenes is een facultatief anaerobe, Grampositieve, staafvormige bacterie, die met de andere listeria’s het geslacht Listeria vormt. Dit geslacht bestaat uit 6 soorten: L.monocytogenes, L.innocua, L.ivanovii, L.welshimeri, L.seeligeri en de identieke soorten L.grayi/L.murrayi. Alleen L.monocytogenes is pathogeen voor de mens. Cellen gekweekt bij 20-25ºC zijn beweeglijk. Bij hogere temperaturen (35-37ºC) zijn de cellen onbeweeglijk. L.monocytogenes komt wijdverspreid voor in de natuur, wordt bij de productie van levensmiddelen vooral aangetroffen op vochtige en koude plaatsen en komt voor in vrijwel alle rauwe en kant-en-klare levensmiddelen. Omdat de bacterie uitgroeit bij koelkasttemperatuur, kunnen aanvankelijk aanwezige lage aantallen aan het einde van de houdbaarheidstermijn leiden tot hoge aantallen.

De detectie van L.monocytogenes begint met een selectieve ophoping in half-Fraser bouillon. Hierin krijgen subletale cellen de kans om te herstellen. Daarnaast bevat de half-Fraser selectieve componenten waardoor Gramnegatieve bacteriën, enterococcen en Grampositieve bacteriën, anders dan listeria’s, worden geremd. Na de ophoping word er afgeënt op RAPID’L.mono. Een chromogeen medium dat gebruik maakt van fosfolipase C activiteit en de fermentatie van suiker (xylose), waardoor er blauwe kolonies met of zonder geel hof worden gevormd.

Verdere bevestiging van L.monocytogenes vindt plaats door af te enten op ALOA. Een chromogeen medium wat de stof 5-bromo-4-chlor-3-indlyl-D-glucopyraoside bevat, dat door een enzym van L.monocytogenes wordt omgezet. Hierdoor worden, bij de groei van L.monocytogenes, groenblauwe kolonie verkregen met een troebel hof. Andere listeria’s vormen ook groenblauwe kolonies, echter zonder troebel hof. Het medium bevat verschillende soorten antibiotica, waarmee groei van niet-listeria’s wordt geremd.

Deze methode is gelijkwaardig aan NEN-EN-ISO 11290-1:1996.